maanantai 20. kesäkuuta 2016

Osoita tukesi kansainvälisenä pakolaispäivänä

Kun Walaa julkaisi sosiaalisessa mediassa väkivaltaa vastustavan kuvan kotikaupungissaan Syyrian Jairoudissa, hänet määrättiin kolmeksi kuukaudeksi arestiin. Walaa pakeni perheineen Turkin kautta Kreikkaan. He elävät tällä hetkellä pakolaisleirillä lähellä Makedonian rajaa.

Vaikka internet vaikutti osaltaan siihen, että Walaa joutui lähtemään Syyriasta, sillä on ollut myös tärkeä rooli uuden elämän aloittamisessa Kreikassa. Walaa käytti pakolaisleirillä YouTubea oppiakseen englantia, ja hänen kielitaitonsa on nyt niin hyvä, että hän auttaa leirillä tulkkina ja pakolaisyhteisön edustajana. Hän sanoo, että on vielä kaukana tavoitteestaan: seuraavaksi hän haluaa oppia kreikkaa.

Tiedon ja koulutuksen saaminen ovat elintärkeitä, kun pakolaiset ympäri Eurooppaa kotoutuvat uuteen ympäristöönsä. Viime syksynä Google rohkaisi ihmisiä lahjoittamaan kampanjassa, jolla autettiin pakolaisia, ei ainoastaan perustarpeiden tyydyttämisessä, vaan myös saamaan parempia eväitä sopeutua uusiin yhteisöihinsä. Kampanjan jälkeen Google on auttanut International Rescue Committee -järjestöä rakentamaan online-tietopankin pakolaisille, Mercy Corps -järjestöä kehittämään käännöstyökalua, jotta kenttätyöntekijät voisivat kommunikoida helpommin eri kielillä, NetHope-järjestöä asentamaan internet-yhteyksiä pakolaisleireille sekä tukenut Kiron-järjestöä, joka tarjoaa pakolaisille räätälöityjä yliopisto-opintoja sekä verkossa että kentällä.

Walaa ei ole ainoa esimerkki pakolaisista, joiden sopeutumisessa verkko ja pääsy koulutussisältöihin on auttanut. Esimerkiksi entinen irakilainen tietojenkäsittelytieteen opiskelija, nykyisin Berliinissä asuva Ahmed, aloitti ohjelmointikurssien vetämisen pakolaiskeskuksissa työluvan saantia odotellessaan. Kurssit ovat osa Project Reconnect -hanketta, jonka Google käynnisti NetHopen kanssa. Hankkeen kautta järjestöt saavat Chromebook-tietokoneita käyttöönsä. Pakistanista seitsemän maan kautta Berliiniin matkustanut Kashif opiskelee Kiron-järjestön online-kursseilla ja haaveilee työstä NASA:n insinöörinä.

Berlin Ahmed antaa CODE.org-kursseja nuorille pakolaisille pakolaiskeskuksessa Berliinissä
Tänään vietetään kansainvälistä pakolaispäivää. Kuuntele, mitä muut pakolaiset ovat tehneet rakentaessaan elämäänsä uudelleen uusista lähtökohdista.


Kiitos myös kaikille, jotka lahjoittivat rahaa viime vuonna. Vaikka pakolaiskriisi vaikuttaa vuosiksi eteenpäin, yksittäisten ihmisten avulla on suuri vaikutus.